Renderworks rendermethodes

Locatie

Rendermethode

Weergave > Rendering

Door het gebruik van een rendermethode worden realistische details en effecten toegevoegd die de tekening omvormen tot een volwaardige afbeelding. Wanneer je bijvoorbeeld de rendermethode Achterliggende lijnen verbergen toepast op een afbeelding in draadwerk, zal de afbeelding hetzelfde uitzicht behouden, maar de rendering zal de delen van de objecten die normaal niet zichtbaar zijn, verbergen. Met een Shaded-rendering worden de achterliggende lijnen eveneens verborgen, maar worden ook kleuren en schaduwen toegevoegd. Bovendien komen de toegekende texturen tot uiting en zie je hoe het licht van de verschillende lichtbronnen invalt op de objecten in de tekening.

De Weergavebalk biedt snelle toegang tot de rendercommando’s en tot Renderworks stijlen in het menu Actieve rendermethode. De knop Instellingen actieve rendermethode verandert om de huidige rendermethode te reflecteren en opent het dialoogvenster instellingen voor de rendermethode, indien toepasselijk.

De knop Instellingen actieve rendermethode en het menu Huidige Rendermethode op de weergavebalk

De rendersnelheid hangt af van de gekozen rendermethode en de daarbij horende opties, maar ook van het aantal objecten in het document en hun complexiteit. Shaded, Renderworks, en Redshift rendermethodes (enkel Renderworksstijlen) geven niet allemaal dezelfde licht- en textuurkenmerken weer, modellen die verschillende effecten gebruiken worden anders weergegeven in elke rendermethode, je moet je model misschien bekijken in verschillende rendermethodes om het gewenste effect te bereiken voor een specifiek model.

Zodra je tekening (bijna) voltooid is en de nodige belichting en texturen zijn toegepast, selecteer je een van de standaardaanzichten (zie Standaardaanzichten) en gebruik je een navigatiegereedschap (Vlieg over, Wandel door, Verplaats aanzicht of Roteer aanzicht) om de tekening juist te oriënteren. Als je de tekening wilt presenteren, is het vaak eenvoudiger om presentatielaagzichtvensters te creëren en vervolgens de presentatielagen te renderen of een geselecteerde zone te renderen. Zowel bij presentatielaagzichtvensters als specifieke zones, wordt de rendering in de achtergrond van het programma uitgevoerd, wat je toelaat om tijdens het renderingsproces gewoon verder te tekenen.

Tijdens het renderingsproces kan je gewoon verderwerken in de actieve ontwerplaag. Wanneer je wijzigingen aanbrengt in de tekening, wordt de lopende rendering automatisch geannuleerd en opnieuw gestart, rekening houdend met de wijzigingen. Aan het geanimeerde icoon en de voortgangsbalk rechtsonder in het tekenvenster kan je zien of een renderingsproces in de wachtrij staat of lopende is.

Het is aangeraden om bestanden in draadstructuur te bewaren, in plaats van in gerenderde modus. Hierdoor wordt de tekening sneller opgebouwd wanneer je een bestand opent. Zichtvenster worden samen met hun gerenderde weergave bewaard wanneer de optie Bewaar rendering zichtvensters aangevinkt is in het tabblad Weergave van de Documentvoorkeuren.

Objecten aangemaakt d.m.v. draadwerk kunnen bij het renderen vloeiender worden weergegeven. Om alle objecten in het huidige document volgens dezelfde drempelwaarde af te vlakken, vink je in de Documentvoorkeuren de optie Afvlakken d.m.v. drempelwaarde aan (zie Documentvoorkeuren: tabblad Weergave). Wil je per object de kwaliteit van de afvlakking bepalen, dan gebruik je de optie Drempelwaarde op maat in de keuzelijst Afvlakken op het tabblad Rendering van het Infopalet (zie Objecttexturen beheren vanuit het infopalet).

Om een rendermethode te selecteren:

Selecteer het commando en selecteer vervolgens de gewenste rendermethode, of selecteer van het menu Actieve rendermethode op de Weergavebalk.

Om een rendering vroegtijdig te onderbreken, druk je op de Esc-toets.

Rendermethode

Sneltoets

Omschrijving

Draadstructuur

Ctrl+Shift+W (Windows)

Cmd+Shift+W (Mac)

Deze methode creëert een draadstructuurbeeld van het 3D-model waarbij alle lijnen zichtbaar zijn. Zie Draadstructuur - instellingen om de instellingen voor ruimtelijke objecten aan te passen.

Shaded

Ctrl+Shift+G (Windows)

Cmd+Shift+G (Mac)

Shaded creëert gedetailleerde renders van goede kwaliteit met kleuren, schaduwen en texturen (zie Shaded - instellingen voor meer details).

Renderworks snel

Hiermee render je zonder anti-aliasing en ray tracing, alsook minder gedetailleerd.

Renderworks finaal

Ctrl+Shift+F (Windows)

Cmd+Shift+F (Mac)

Renderworks finaal creëert reflecties, schaduwen, anti-aliasing, transparantie en een hoge mate van detail.

Renderworks op maat

Deze rendering gebeurt op basis van de door je opgegeven instellingen; zie Renderworks op maat - instellingen voor meer informatie

Renderworks artistiek

Renderworks artistiek maakt het mogelijk om renders te maken in een meer handgetekende of artistieke schetsstijl; zie Renderworks artistiek - instellingen voor meer informatie

Achterliggende lijnen verbergen

Ctrl+Shift+E (Windows)

Cmd+Shift+E (Mac)

Met deze methode laat je objecten eruitzien als volumes door de lijnen te verbergen voor ribben die aan de achterzijde van objecten of achter andere objecten liggen. Indien gewenst, kan je vlakarceringen gebruiken om texturen na te bootsen (zie Lijnrendering - instellingen en Binnenaanzicht d.m.v. Zet kopie om naar lijnen)

Achterliggende lijnen tonen

Ctrl+Shift+D (Windows)

Cmd+Shift+D (Mac)

Hiermee worden achterliggende lijnen weergegeven als een stippellijn; zie Lijnrendering - instellingen om de weergave van de lijnen in te stellen

Schetsstijl

(Vectorworks-uitbreidingsmodule vereist)

Zie Schetsstijl.

Polygoon niet beschaduwd

Alle driedimensionale objecten worden met een vulling, maar zonder schaduw weergegeven op de actieve ontwerplaag.

Polygoon beschaduwd

Alle driedimensionale objecten worden met een vulling en een schaduw weergegeven op de actieve ontwerplaag.

Polygoon beschaduwd - geen lijnen

Alle driedimensionale objecten worden met een vulling en een schaduw weergegeven.

Polygoon beschaduwd - finaal

Ctrl+Shift+P (Windows)

Cmd+Shift+P (Mac)

Alle driedimensionale objecten worden met een vulling en een schaduw weergegeven. De detailleringsgraad is hoog en omtreklijnen worden weergegeven. Zie Lijnrendering - instellingen om de weergave van lijnen te bepalen.

Er is een extra fotorealistische rendermethode, die enkel beschikbaar is als deel van een Renderworksstijl; zie Renderworksstijlen

Om ten volle gebruik te maken van Shaded is het aan te raden een videokaart te gebruiken met Shaded-versnelling. Houd wel rekening met de incompatibiliteiten van sommige kaarten. Kijk op vectorworks.net/sysreq voor een lijst van alle videokaarten die compatibel zijn met Vectorworks. Als een ontwerplaag niet kan worden gerenderd doordat het model erop te complex is, verschijnt er een waarschuwing die je laat weten dat de rendermethode is overgeschakeld naar Draadstructuur.

De energiebesparende functies van sommige laptops kunnen resulteren in onvoldoende geheugen of andere weergaveproblemen. Dit los je makkelijk op door de energiebesparende functies uit te schakelen.

In de Vectorworksvoorkeuren stel je de gewenste 3D-rendermethode in. Deze wordt toegepast telkens je van 2D/Plan naar een 3D-aanzicht wisselt; zie Voorkeuren Vectorworks: Categorie 3D.

Draadstructuur - instellingen

Shaded - instellingen

Renderworks op maat - instellingen

Renderworks artistiek - instellingen

Lijnrendering - instellingen

Binnenaanzicht d.m.v. Zet kopie om naar lijnen